Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Poetic Terrorism

[Περίεργοι χοροί σε ολονύχτια τραπεζικά lobby. Παράνομες επιδείξεις πυροτεχνημάτων. Γήινα καλλιτεχνήματα και κατασκευές εδάφους σαν παράξενα εξωγήινα αντικείμενα σπαρμένα σε εθνικά πάρκα. Διαρρήξτε σπίτια, αλλά αντί να κλέψετε, αφήστε αντικείμενα Ποιητικής Τρομοκρατίας. Απαγάγετε κάποιον και κάντε τον ευτυχισμένο.
Διαλέξτε κάποιους στην τύχη και πείστε τους ότι είναι κληρονόμοι σε μια τεράστια φανταστική και άχρηστη περιουσία- για παράδειγμα 5000 τετρ. μίλια στην Ανταρκτική ή έναν υπέργηρο ελέφαντα τσίρκου, ή ένα ορφανοτροφείο στη Βομβάη, ή μια συλλογή αλχημιστικών χειρόγραφων. Αργότερα θα συνειδητοποιήσουν ότι για λίγες στιγμές πίστεψαν σε κάτι εξαιρετικό και πιθανόν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο να αναζητήσουν μια πιο έντονη μορφή ύπαρξης.
Αναρτήστε μπρούτζινες αναμνηστικές πλάκες σε μέρη (δημόσια ή ιδιωτικά) όπου βιώσατε μια αποκάλυψη ή είχατε μια ιδιαιτέρως ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία κλπ.
Οργανώστε μια απεργία στο σχολείο ή στον εργασιακό σας χώρο με το αιτιολογικό ότι δεν ικανοποιεί την ανάγκη σας για αραλίκι και πνευματική ομορφιά.
Το graffitti- art δάνεισε λίγη χάρη σε άσχημες υπόγειες διαβάσεις και αυστηρά δημόσια μνημεία- η τέχνη της Ποιητικής Τρομοκρατίας επίσης μπορεί να δημιουργηθεί για δημόσιους χώρους: ποιήματα γραμμένα σε τουαλέτες δικαστηρίων, μικρά φετίχ εγκαταλελειμένα σε πάρκα και εστιατόρια, φωτοτυπημένη τέχνη κάτω από υαλοκαθαριστήρες παρκαρισμένων αυτοκινήτων, διάσημες ατάκες σε τοίχους παιδικών χαρών, ανώνυμα γράμματα σταλμένα σε τυχαίους ή επιλεγμένους παραλήπτες (ταχυδρομική απάτη), πειρατικές ραδιοεκπομπές, υγρό τσιμέντο.
Η Ποιητική Τρομοκρατία είναι μια πράξη στο Θέατρο της Σκληρότητας το οποίο δεν έχει σκηνή, ούτε σειρές από θέσεις, ούτε εισιτήρια και καθόλου τοίχους. Η Π.Τ. πρέπει κατηγορηματικά να είναι διαζευγμένη από όλες τις συμβατικές δομές καλλιτεχνικής κατανάλωσης (γκαλερι, δημοσιεύσεις, μέσα). Ακόμη και οι αντάρτικες περιπτωσιολογικές τακτικές του θεάτρου του δρόμου είναι ίσως τώρα λίγο-πολύ γνωστές και αναμενόμενες.
Ο Π. Τρομοκράτης συμπεριφέρεται σαν ένας τσαρλατάνος συνείδησης του οποίου ο σκοπός δεν είναι το χρήμα αλλά η ΑΛΛΑΓΗ.
Μην τα κάνετε για άλλους καλλιτέχνες, κάντε το για ανθρώπους που δε θα αντιληφθούν (τουλάχιστον για λίγες στιγμές) ότι αυτό που κάνατε είναι τέχνη. Αποφύγετε αναγνωρίσιμες κατηγορίες τέχνης, αποφύγετε τα πολιτικά, μην παραμείνετε για να διαφωνήσετε, μην είστε αισθηματίες- να είστε αδίστακτοι, να παίρνετε ρίσκα, καταστρέψτε μόνο ό,τι πρέπει να παραμορφωθεί, κάντε κάτι που τα παιδιά θα το θυμούνται όλη τους τη ζωή- αλλά μην είστε αυθόρμητοι εκτός αν σας έχει καταλάβει η Μούσα της Π.Τ.
Βάλτε τα καλά σας. Αφήστε ψεύτικο όνομα. Να είστε θρυλικοί. Ο καλύτερος Π. Τρομοκράτης είναι ενάντια στο Νόμο, αλλά δεν πιάνεται ποτέ.
Η Τέχνη ως Έγκλημα. Το Έγκλημα ως Τέχνη.]

HAKIM BEY

Δεν υπάρχουν σχόλια: